Sjötomt - Runmarö - Kilaviken

Vackert belägen i Kilaviken med plan trädgårdstomt och kala hällar

Utsikt
Alla bilder

Runmarö - Kilaviken - Värmdö

Pris/bud
7 500 000 kr
Beskrivning

Vackert belägen fastighet vid Kilaviken på den östra sidan med ytterskärgården intill.  Fritidshuset är fint placerad på tomten. Interiört med genomgående trägolv och ljus färgsättning: Entré under farstukvist. Hall med plats för avhängning. Vardagsrum med trägolv, fönster åt tre väderstreck, ljus färgsättning, eldstad (ej godkänd) och fönster åt vattnet. Nytt fräscht kök med vita skåpsluckor, rostfria maskiner, trägolv och ljus färgsättning Två sovrum med plats för flera bäddar. Sällskapsrum/matrum med fönster åt tre väderstreck samt utgång till altan i sydvästläge. Altanen har sjöutsikt samt kvällssol. Badrum med duschplats, tvättmaskin samt handfat med underskåp.

Tomten är svagt sluttande ner till vattnet där den egna båten kan dras upp inför vintern. Äldre pålad brygga som behöver byggas upp på nytt. Gäststuga. Utedass. Förråd.

 

Om Runmarö

Runmarö är en mycket levande och attraktiv skärgårdsö med ca 200-300 året runt bofasta samt många fler sommartid. Det är mycket ovanligt att fastigheter blir tillgängliga på denna ö där husen oftast går i arv i generationer. Ön har ett rikt djur- och naturliv samt är välkänd för sin flora och många orkidéer. Här är det enkelt att både leva avslappnat nära naturen alternativt ha en aktiv fritid eftersom det finns många vackra vägar och stigar för cykelturer, promenader eller joggingturer. Många kända författare har bott och verkat på Runmarö så som Strindberg och Tranströmer och i början av 1900 talet var Runmarö en omtyckt kurort för välbeställda Stockholmare.

Från Kilaviken på Runmarös östra sida tar man sig snabbt och enkelt ut i ytterskärgården eller till grannön Sandhamn. På Runmarö finns en året runt öppen lanthandel som även är ombud för apotek och systembolag. På ön finns även en populär restaurang där live band ofta uppträder, ett bageri, ett flertal gårdsbutiker och en aktiv hembygdsgård som anordnar sommarbio, Runmarödagen, årliga teateruppsättningar och en halv-Marathon runt ön. 

Runmarö har mycket goda förbindelser till fastlandet med ett flertal turer dagligen året runt av Waxholmsbolaget, vilket gör det möjligt att dagspendla året runt. Från ångbåtsbryggan i Styrsvik på Runmarö tar det ca 60 minuter till Slussen, SL bussar som matchar Waxholmsbolagets båtar året runt.

Det finns också en taxiverksamhet på ön som kan transportera både personer och även ta emot leveranser mm.

Mycket lätt att få leveranser från Ikea, Mathem etc direkt till huset på ön tack vare ytterst goda infrastruktur.


Nås med båt , Waxholmsbåt året runt.

Historia

Här bosatte sig människor troligen under medeltiden. De flesta bodde då vid havsvikarna som både erbjöd närhet till havet och fiskenäringen och skyddade mod vinden. Fisket var länge huvudnäring men med tiden kom även lotsnäringen. Många av gårdarna och byarna växte sig stora med hjälp av de lönsamma näringarna.

Runmarö drabbades hårt av den ryska flottans anfall 1719. Bebyggelsen på ön brändes ned och idag finns ett tiotal ryssugnar bevarade från denna tid.

Hembygdsgården byggdes på 1800-talet och var fram till 1953 öns skolhus. Under 1950-talet invigdes Runmarö skola, som är den verksamma skolan på ön idag. I slutet av 50-talet tillkom Runmarö kyrkogård och 1973 invigdes Runmarö kapell.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började befolkningen från Stockholm komma ut till Runmarö som sommargäster och på den vägen har det fortsatt och numera är det många barnfamiljer som vistas här under sommaren.

Peter Ribbing
Fastighetsmäklare Peter Ribbing 072-858 37 41

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Runmarö Kila 642 - Runmarö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00