Sjötomt Nacka Brygga Västläge

Sjötomt i Skurusundet med genialisk och unik kombination av retreat & kontor vid havet. Sjöstugan är ett vackert hus om ca 30 kvm från 1800-talet. Idyll med närhet till kobbar och skär, 10 km från Slussen. Mysplats med egna bryggor.

Sjöstugan
Brygga med 8 båtplatser
Alla bilder

Skurusundet - Nacka

Pris/bud
4 995 000 kr
Sjöstugan i Skurusundet

Sjöstugan - En lantlig idyll med närhet till kobbar och skär, en mil från Stockholms slott med flera båtplatser. 

Sjötomt i Skurusundet med lugnt och tyst läge i en vik längs farleden in mot Stockholm. Fastigheten ligger ca 1 km, men utom hörhåll, från Skurubron. Detta innebär goda kommunikationer, 25 min med buss från Slussen plus 7 min promenad. Fastigheten, som troligen är från mitten av 1800-talet, har under många år använts som hamnkontor, för båtförsäljning, båtuthyrning, försäljning av glass och annan lättare förtäring. Den har även nyttjats som arkitektkontor och som ateljé. - Drömmen för en kreativ entreprenör!

Sjöstugan ett vackert hus om ca 30 kvm byggyta (8*4) med två rum samt pentry och wc. Högt till tak, ljus färgsättning, trägolv och golvklinkers.  Fönster/dörrar i alla väderstreck. Huset är renoverat under de senaste 10 åren. 

Brygganläggningen med 8 båtplatser varav några med segelbåtsdjup, samt en plats för scooter eller mindre båt. Båtplatserna är upptagna eller uthyrda fram till nov 2023, men kan därefter disponeras fritt. 3 båtplatser är inte uthyrda nu och kan fritt disponeras.

Tomten är ca 531 kvm och består av en plan trädgårdstomt som delvis är belagd av sten, gräs och grusgångar. Här finns vackra doftande buskar, pergola täckt av klängväxter och en flaggstång. Tomten gränsar mot en liten, sällan besökt, kommunal park.  En praktisk isolerad förrådsbyggnad om ca 10 kvm. 2 parkeringsplatser. Här finns många möjligheter för umgänge med hela familjen, kollegor eller en stund för dig själv.

Resterande del är bryggor och vattenområde med en total yta av 2 725 kvm.

En detaljplan reglerar användningsområdet och för närvarande är fastigheten klassad som en industritomt med småbåtshamn. Vilket innebär att permanentboende inte är tillåtet.

För ytterligare information läs detaljplanen finns som pdf.

Historia

Den äldsta farleden till Stockholm går via Baggensfjärden, Baggensstäket och Skurusundet. Sedan urminnes tider har man passerat här med fartyg för att transportera varor till och från huvudstaden. Eftersom det ständigt har funnits människor i rörelse i farleden har det även funnits många platser att stanna till på: krogar, värdshus och tullar m.m. Idag är farleden populär och många fritidsbåtar passerar dessa vatten.

Farleden har också varit av militärstrategisk betydelse eftersom det var viktigt att kunna kontrollera att en eventuell fiende inte kunde ta sig in till Stockholm sjövägen: Strider pågick i vattnen kring Skurusundets mynning mellan kung Kristian Tyrann och Gustav Vasa under det svenska frihetskriget på 1500-talet. 

1719, hindrade de svenska trupperna en anfallande rysk galärflotta på väg in mot Stockholm vid Baggensstäket. 

Peter Ribbing
Fastighetsmäklare Peter Ribbing 072-858 37 41

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Korsuddsvägen 19 - Saltsjö-Boo
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00