Kattskäret - en egen ö nära både fastland och hav

Lilla Kattskäret är en egen ö mitt i den grönskande Roslagsskärgården nära fastlandet och havet i skärgården utanför Spillersboda och innanför Furusund. På den vackra ön finns ett flertal hus som erbjuder plats för många och passar väl för generationsboende. Skyddade bryggor med segelbåtsdjup i två väderstreck ger möjlighet till ett aktivt båtliv och ett kort stycke österut tar de stora vattnen vid.

Bastu och stora huset
Söder och västersidan
Alla bilder

Egen Ö - Spillersboda - Norrtälje

Pris/bud
9 975 000 kr

Några minuters båtfärd söderut från Spillersboda ligger Lilla Kattskäret, mitt emellan Norrmansö och Svartnö. Ön ligger tillgängligt, både från fastlandet i Stubboda intill Spillersboda där bil- och båtplats finns att överta, men även från knutpunkter som Furusund och Östernäs som trafikeras av bussar och skärgårdsbåtar - praktiskt för gäster som saknar egen bil eller båt. Buss trafikerar även Spillersboda brygga, hit ser man så när bussen kommer med gäster så kan man hoppa i båten för att hämta. Här kan även den mest ovana båtförare hantera livet på en skärgårdsö. Det är lugna vatten och ligger inomskärs med möjlighet att även snabbt ta sig ut till ytterskärgården med härliga strandhugg.

Fastigheten har del i Norrmansö Tomtägarförening med ca 70 andra fastigheter och denna samfällighet omfattar Stora Kattskär och gemensam mark på Norrmansö intill. Även fiskevatten ingår i denna samfällighet så man kan fiska med fasta redskap i stora vattenområden kring ön.

Livet på en egen ö ger en härlig avskildhet och man kan följa solens gång på öns olika platser och alltid finna lä när vinden blåser.

Lilla Kattskäret

Ön består till största delen av plana gräsytor, ängen mitt på ön är en fröjd under den blomstrande årstiden med Adam & Eva, gullviva och mandelblom. Vattnen i denna del av skärgården är kända för sitt fiske och i det egna vattenområdet kring ön kan man testa fiskelyckan genom att lägga i ett nät eller två.

Man anlöper ön till någon av bryggorna, i sundet mellan Stora och Lilla Kattskäret ligger en stenkistebrygga och mot norr en större träinklädd flytbrygga i betong. Bägge bryggor har tillräckligt djup för större båtar. Bryggorna ger möjlighet till långa dagar med sol och bad och intill den västra finns mindre sandstrand.

Strax ovanför den västra bryggans landfäste ligger en byggnad med bastu, vedeldad så klart. Dusch finns i detta hus för de som inte vill bada. I bakkant på detta hus finns en tvättstuga med både tvättmaskin och torktumlar, det är skönt att slippa släpa tvätten med sig iland.

Bostadshusen

Strax ovanför ligger öns äldsta hus, ursprungligen uppfört under 1940-talet-talet och tillbyggt genom åren, senast 2005 då ett vardagsrum byggdes till. Detta hus nås via farstukvist under tak in till hallen, praktiskt att kunna hänga av sig regnkläder utanför under regniga dagar. Innanför hallen ligger ett duschrum med wc. Till höger kommer man in i husets mitt där köket är beläget. Detta är husets äldsta del och en murad spis finns här. Bortom denna finns matplatsen mot väster och tillbyggt mot söder finns att allrum med stora fönster och två utgångar till altanen som leder längs husets södra, västra och norra sida. På altanen finns gott om plats för utemöbler och här kan man njuta av samvaro och måtlider under bar himmel, plats väljer man efter tid på dagen, solens läge och vindens riktning.

I husets östra del finns två sovrum.

På ön finns bortom den plan gräsmattan ett gästhus ovanför den andra bryggan. Altanen mot sjön ligger utanför allrummet med pentry och från detta nås ett loft med sovplatser. I huset finns också toalett och dusch och med egen ingång från söder finns en mindre snickarbod. Vidbyggt detta hus finns mot öster en förrådsdel med gott om plats för verktyg och maskiner, här parkerar man åkgräsklipparen bakom lås och bom.  

Strax intill detta finns en friggebod som hyser den avsaltningsanläggning som försörjer ön med vatten och även ett gästrum med egen altan mot söder. Det är nog i detta rum man sover som allra bäst

 

Intilliggande skärgård

I Spillersboda finns mataffär som är ombud för apotek och systembolag. Här hittar du även en sjömack och en stor välsorterad bygghandel samt den mesta service man kan önska sig som skärgårdsbo, alltifrån taxibåtar till vinterförvaring och service av båten. Till Norrtälje är det ca 15 minuters bilresa och därifrån ca 45 minuter till Stockholm. SL-buss från Sthlm till Spillersboda brygga tar 1 timme och 25 minuter och trafikeras 8 ggr/dag vardagar och 4 ggr/dag helger. 

En båtplats vid Stubboda medföljer fastigheten. Där finns även tillgång till parkeringsplats.

Med egna båten kommer du  lätt ut till fina platser i ytterskärgårdne såsom Rödlöga, Vidinge och Norrpada. På hemvägen kan man stanna till på någon trevlig skärgårdskrog som Furusunds Värdshus, Varvet på Högmarsö eller Fejan. En kort bit västerut ligger Marholmen, en stor anläggning med spa, hotell, restaurang och en massa annat.

Denna ö lämpar sig perfekt för den stora familjen och alla besökande vänner och här kan man njuta av långa dagar med båtliv, bad, sol och fina utflykter i vacker skärgård.

Välkomna!

Tom Kallstenius
Fastighetsmäklare Tom Kallstenius 070-753 48 12
Johan Vogel
Fastighetsmäklare Johan Vogel 070-753 48 11
Lilla Kattskäret 1 - Norrtälje
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00