Arkösund - Norrköping

6 750 000 kr
				Array
(
    [0] => 0
)
			

Grosshandlarvilla från förra sekelskiftet

Välkomna till denna sjönära och ljuvligt charmiga grosshandlarvilla med anor och karaktär, ett klassiskt, välbevarat och omsorgsfullt renoverat sommarnöje med permanentstandard i ståtligt läge på höjd med utsikt över Arköfjärden.

Fastighetsmäklare Timo Lönnqvist Timo Lönnqvist
Världens ände 68 - Arkösund
5 min
Med bilväg
158 m2
Tomtarea: 3091 m2
Biarea: 25 m2
Visas efter överenskommelse

Ägandeform:

Friköpt - Småhus

Fastighetsbeteckning:

GÅSÅKER 2:8

Land:

Sverige

Kommun:

Norrköping

Stad:

Arkösund

Område:

Arkösund

Församling:

Jonsberg

Postnummer:

610 25

Tomtarea:

3091 Kvm (Fastighetsregistret)

Biarea:

25 Kvm (SS 02 10 54)

Boarea:

158 Kvm (SS 02 10 54)

Rum:

5

Varav sovrum:

2

Byggnadstyp:

1 1/2 plansvilla med delvis källare

Byggnadsår:

1902

Fasad:

Trä

Tak:

Tegel

Stomme:

Trä

Bjälklag:

Trä

Grundläggning:

Torpargrund och delvis källare

Murstock:

Murad

Fönster:

2-glas

Ventilation:

Självdrag

Uppvärmning:

Direktel, luftvärmepump och eldstäder

Vatten och avlopp:

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Planbestämmelser:

Byggnadsplan: Gåsåker 2:1 m fl (1985-04-15) (genomförd )

Taxeringsvärde totalt:

2 399 000 kr

Taxeringsvärde fastighet:

1 152 000 kr

Taxeringsvärde tomt:

1 247 000 kr

Taxeringsår:

2018

Taxeringskod:

220

Skattesats:

32.45%

Taxeringen är preliminär:

Ja

Värdeår:

1929

Energistatus:

Ej utförd

Fastighetsavgift:

8 049 kr

El:

18 280 kr/år

Vatten/Avlopp:

2 886 kr/år

Sotning:

500 kr/år

Samfällighet:

920 kr/år

Renhållning:

975 kr/år

Försäkring:

2 192 kr/år

Driftskostnader totalt:

25 753 kr/år

Driftskostnader kommentar:

I elkostnader ingår uppvärmningskostnader

Servitut:

fnr_050036960: Gemensamhetsanläggning Norrköping GÅSÅKER GA:1

Servitut:

fnr_050036961: Gemensamhetsanläggning Norrköping GÅSÅKER GA:2

Det finns inte några bestämda regler för hur en budgivning ska gå till. Budgivningen kan ske på många olika sätt och uppstår ofta spontant när det finns flera spekulanter på ett objekt. I normalfallet är det s.k. öppen budgivning där bud ges till mäklaren som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra och alla bud noteras i en budförteckning. Mäklaren har en skyldighet att efterfråga lånelöfte eller på annat sätt säkerställa finansiering för lagda bud. En säljare kan när som helst välja att ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den och bestämmer även till vem han vill sälja och till vilket pris. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljare och köpare måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen. Säljaren kan när som helst avbryta en påbörjad försäljning Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av dem bägge. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. http://www.fmi.se/

Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen. Mäklaren får därför inte vara ombud för någon av dem utan ska hjälpa båda parter. http://www.fmi.se/

Villa Bergåsen

Välkomna till denna sjönära och ljuvligt charmiga grosshandlarvilla med anor och karaktär. Ett klassiskt, välbevarat och omsorgsfullt renoverat sommarnöje med permanentstandard. Här finns det mesta man kan önska och utöver villan i två plan om totalt 183 m² med stor solaltan finns även två gästhus och ett fristående bastuhus med duschrum och relax. Modernt och bekvämt med kommunalt vatten och avlopp tillsammans med sekelskiftescharm är svårslaget. Bad, båtplats, restaurang och affär på gångavstånd.

Fastigheten om 3 091 kvm har ett sjönära och mycket trevligt solläge på höjd med underbar utsikt över Arköfjärden. Den vackert omväxlande tomten bjuder på ett flertal uteplatser och privata ytor för övernattande gäster eller familjemedlemmar som bor i något av de två gästhusen. En ytterligare fristående ny byggnad på tomten är inredd med vedeldad bastu, lyxigt duschutrymme, en härlig relaxavdelning och tvättmaskin. Utanför finns även ett mysigt anlagt utrymme att slappa på under den varma årstiden där man även kan grilla och ta en kall öl. Byggnaden är även perfekt då man som boende i någon av gästhusen kan använda wc och dusch här utan att trängas i huvudbyggnaden.

Arkösund och Värdens ände har en lång och spännande historia som bygger på att det 1895 byggdes en järnväg från Norrköping till Arkösund för utskeppning därifrån med dess bättre isförhållanden vilket dessvärre inte längre var någon fördel vid isbrytarnas ankomst 1904 då dessa istället kunde öppna för transporter via Bråviken in till Norrköping året runt. Arkösund med dess då redan befintliga järnvägsförbindelse exploaterades i stället för sommarrekreation och här skapades ett i jämförelse för tiden ”Norrköpings Sandhamn”. Norrköpings bättre förmedlade, bland annat Norrköpings borgmästare anlitade arkitekten Werner Northun som fick i uppdrag att rita ett antal fina grosshandlarvillor. Villa Bergåsen är en av Werner Northuns kreationer vilken uppfördes i nationalromantisk stil 1902. År 1922 övergick fastigheten till Disponent A.E. Malmqvist genom försäljning från Frans Bloms dödsbo. Malmqvist och sedan sonen Efraim ägde fastigheten ända fram till slutet av 60-talet och hyrde periodvis ut det till olika sommargäster. Som kuriosa kan nämnas hyresgästerna Curt Nicolin och Hans Wertén med familjer. Ingmar Bergman lär ha bokat huset en sommar men dök sedan inte upp.

När nuvarande ägare tog över fastigheten 2009 var det redan delvis renoverat. Kök, toaletter och duschrum var iordninggjorda medan övrigt i huset var i ursprungsskick. Sedan dess har resterande delar av huset renoverats och huset har tilläggsisolerats samtidigt som man tillfört den fantastiska och rymliga altanen som tidigare saknats huset. Därutöver har man även byggt och inrett det s.k servicehuset med bastu, duschar mm.

Grosshandlarvillan om totalt 183 kvm fördelas på 5 r o k över två plan plus källarutrymme som nås utifrån. Huset uppfördes 1902 och här finns en ytterst bibehållen och välbevarad interiör med vackra originaldetaljer som sätter sin prägel. Villan har ett fantastiskt ljusinsläpp genom stora vackra fönster och får en härlig rymd av den väl tilltagna takhöjden tillsammans med rummens generösa storlek.

Entréplan omfattar tambur som leder leder in till en hall/sal med gedigen eldstad och trappa som leder upp till övre plan. Mitt emot trappan finns ett litet rum med skjutdörr som kan nyttjas som sovrum. Till höger om entrén ligger ett sällskapsrum med stort fönsterparti mot sjösidan och en vackert smyckad kakelugn. Via serveringsgång når man köket som har en härligt lantlig atmosfär, modernt tillsammans med bevarat ursprung i en lyckad kombination. Från köket når man den fantastiska uteplatsen via liten hall där entréplanets toalett ligger.

Övre plan nås via den eleganta trappan som leder upp till en stor hall, även den med en gedigen eldstad. Härifrån leder glasade pardörr ut till en mysig balkong och sidovind rymmer förvaring. Det övre planets ytterligare två rum utgörs av ett stort mysigt sovrum med kakelugn, toalett och duschrum och ett sällskapsrum/sovrum för flera barn med kakelugn och ett stort vackert fönster med villans bäst sjöutsikt.

Arkösund är en mindre skärgårdsort med ett trevligt och livligt hamnområde, idylliskt beläget med vackra St Annas skärgård utanför. Ett utmärkt område för den som vill bo nära havet, naturen och skärgården. Området lever upp under sommarhalvåret och här finns fina badmöjligheter, gästhamn, hotell och restauranger och mataffär mm. Under högsommar ordnas även viskvällar, friluftsteater och andra evenemang.

Välkomna till ett skärgårdshem att nyttja året runt. Med fastigheten följer en båtplats på nyrenoverad brygga som delas med närmaste grannar, perfekt läge för utflykter och äventyr ut i en av våra vackraste skärgårdar.

Kartdata ©2019 Google Användarvillkor

Världens ände 68 - Arkösund
Stockgolm