Fantastiskt läge på Möja

Fastigheten såldes nyligen, i somras 2021 till nuvarande ägaren. Av personliga skäl är den nu till salu på nytt. Restaurang Pärlan är ett historiskt inslag i Möja Berg och väntar nu på nya äventyr. Alla möjligheter finns för att göra något bra av den gamla Pärlan. Läget vid hamnen med Waxholmsbåts förbindelse är optimalt.

Alla bilder

Möja - Värmdö

Pris/bud
7 000 000 kr
Om fastigheten

Vid Bergs Brygga, med en underbar utsikt över den gamla hamnen och fjärden mot Hemholmen, finns nu en fantastisk chans för nya projektglada skärgårdsälskare att skapa något unikt för både sig själva och för Möja med omgivning.

Fastigheten har under de senaste åren fungerat som en restaurang och möjlighet finns att fortsätta på den inslagna vägen. Alternativa möjligheter är många och upp till var och en att bedöma. Läget är bra och det är det viktigaste för den framtida utvecklingen.

Huvudbyggnad med restaurangmatsal, bardel och ett fullutrustat restaurangkök. Trappa upp till övreplan med sittplatser på terrassen som överblickar hamnen. Övreplan med två rum som idag utnyttjas för övernattning för personalen. Uteplatser. Två friggebodar. Lada. Förråd.

Fastigheten är ansluten till Bergs v/a; som är en gemensamhetsanläggning för hela södra delen av Möja. Fastigheten har förberett med en extra stor pumpstation för vatten och avlopp i anläggningen för en eventuell om och tillbyggnad för 10 hotellrum med dusch och wc.

Fastigheten är ansluten till Möjaskärgårdens Bredbandsförening.

Fastigheten är en Kommersiell fastighet.

Byggnadens historia

Fastigheten som ursprungligen var en livsmedelsbutik fram till början av nittiotalet byggdes därefter om för restaurangdrift av sönerna. När nuvarande ägare övertog 2009-10 gjordes en övergripande renovering och ombyggnad för att möjliggöra en fungerande restaurang med ett kvalificerat utbud och innehåll till ett delvis nytt gästunderlag – PÄRLAN PÅ MÖJA.

Om Möja

Möja är en stor ö med många bofasta och bra service. Här finns en affär som är öppen året runt i Berg. Flera restauranger t ex Wikströms Fisk i Ramsmora och Möja Värdhus & Bageri i Berg med möjlighet till övernattning. Bageriet på Möja har hundraåriga anor. I dagens bageri har det bakats bröd sedan 40-talet. Under sommaren är diskarna fyllda med bröd, bullar, kakor och bakelser.

Kommunikationen till Möja är enkel via Vaxholmsbolaget och Cinderella som trafikerar regelbundet. Vägarna mellan orterna på ön är bra och det går att promenera, cykla eller åka 4-hjuling mellan orterna. 

Möja har både skola och förskola. Affär och flera boenden är öppna året runt. Företagsverksamheter som båtvarv, sjömack, snickeri, affärer, fiskförsäljning, vandrarhem och krogar.

En trevlig välsorterad coop butik som har det mesta, även drivmedel, gasolär och är ombud för apotek och systembolag.

Möjaskärgården öster om Möja är en övärld med sparsam bebyggelse. Där öppnar havet upp sig med ytterskärgården som närmsta granne. Utflyksmål kan vara Björkskär, Lilla och Stora Nassa, Sandhamn eller Kallskär. 

Historia

Möja omnämndes redan på 1200-talet i farledsbeskrivningen Kung Valdemars segelled under namnet Myghi

Möja har haft en fast skärgårdsbefolkning sedan hundratals år. De bofasta försörjde sig på fiske, småskaligt jordbruk och diverse hantverkssysslor. Möjaborna bedrev sedan långt tillbaka i tiden omfattande fiske ute vid Nassa och Björkskärs skärgård

Rysshärjningarna 1719 drabbade ön hårt då alla byggnader utom kyrkan brändes ner. Ryssarna upprättade också ett etappläger på öns västra sida där ett tjugotal ryssugnar ännu finns kvar.

Ulf Friberg
Fastighetsmäklare Ulf Friberg 073-259 59 01
Peter Ribbing
Fastighetsmäklare Peter Ribbing 072-858 37 41

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Möja Bergs by 682 - Möja
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00