Ett smycke med magisk utsikt - Villa Ekliden

Villa Ekliden, en fastighet utöver det vanliga. Nästan på en egen udde ut mot vattnet med magnifik utsikt över Skärgården, Marinan och med sol från morgon till sen kväll. En plats med anor, med känsla och en plats som nuvarande familj har skapat ett fantastiskt ställe på. Så gediget, så genomtänkt, så väl valda material och sådana miljöer. Ett ställe som sällan ges möjlighet att överta. En plats som måste upplevas. Så varmt välkommen till Ekliden längst ner i Skärgårdsstad där du lägger din båt på bryggan och har hela skärgården utanför tomtgränsen. Plats för släkt och vänner under årets alla månader. Kontakta mäklaren för bokad visning.

Söderläge med skärgården som granne
En magisk vacker oas
Alla bilder

Skärgårdsstad - Österåker

Pris/bud
18 500 000 kr
Ekliden

Precis ovanför strandlinjen nästan på en egen udde tronar fastigheten Ekliden. En av de första fastigheterna i Skärgårdsstad med ursprung från början av sekelskiftet. Högt beläget med utsikt över Marinan och vidare över skärgården, dess båttrafik med såväl småbåtar som med de stora kryssarna. Ett skådespel året om, alla vakna timmar. 

Vackra stora ekar pryder den välplanerade och vackra trädgården där ägarna har skapat en insynsskyddad oas. Stor uppfart med plats för flera bilar. Prunkande trädgård med fruktträden som så här års dignar av frukt. En plommonallé leder ner till växthuset. Trädgården erbjuder stora ytor för både lek, odling och många platser att umgås i såväl sol som skugga, vind som lä. En plats du inte vill lämna. 

Bryggan med badstege och plats för flera båtar är belägen på allmän mark men tillhör Villa Ekliden. 

Här finns boningshuset uppfört 2008 då ursprungshuset på fastigheten gjort sitt. Villan från Sävsjö Trähus är i två plan och totalt 190 kvm. 

Gästhuset med ursprung från 1920 och totalrenoverad 2017 till de idag ca 70 kvm i två plan. 

Sjöstugan som erbjuder ytterligare sovplatser där du hör vågorna och vassen. Snickarboden som vid invigningen fick vara festlokal och döptes till Toscana har sedan dess nyttjas som både snickarbod och festlokal med härlig utsikt och med kyrkbänken utanför inbjuder till vilsamma stunder och härliga samtal.

Den gamla jordkällaren renoverad till praktisk matkällare eller härlig vinkällare. 

Huset på höjden, den vedeldade bastun med relaxen och förberett för dusch. 

Boningshuset

Ägarna valde att riva det gamla boningshuset på fastigheten och 2008 stod denna villa klar.

Här välkomnar farstukvisten och entré under tak genom dubbeldörrar. Så fort man kliver in genom dörren slås du av utsikten, ljuset, takhöjden och rymden. Stor välkomnande hall med praktisk förvaring under trappen. Till höger finner du det rymliga kök med mycket gott om plats och bra med arbetsyta. Här finns hel kyl och frys, dubbla ugnar, integrerad diskmaskin och spisen placerad i köksön som avdelar mot matplatsen och med fantastisk utsikt över skärgården. Här blir det en fröjd att stå vid spisen och många gånger sägs det att gästerna inte ens kommer till bords utan fastnar vid köksön. Invid spisen finns även en vedspis som ingår i husets uppvärmningssystem. 

I stort sett hela entréplan är sällskapsytor med matplatsen invid köket, liten nivåskillnad till det väl tilltagna rummet med en förvånande takhöjd och stora fönsterpartier i rakt söderläge mot skärgården, marinan och med altanen utanför. Här pryder braskaminen för värme och känsla när det behövs. Del av rummet är avdelat med glaspartier och här finns  god plats för stor soffgrupp. 

På den stora altanen i olika nivåer finns flertalet platser att njuta av både sol och skugga. Nedsänkt utomhus SPA samt pool.  

Entréplan erbjuder även duschrum samt tvättstuga med groventré. Bra med arbetsyta och förvaring. Här finns husets värmepanna, ackumulatortank för värme från solpaneler och vedpannan. 

Övre plan

Det stora allrummet med öppet tak i nock välkomnar på övre plan. Här finns möjlighet att avdela för ytterligare rum om det behövs. Det stora sovrummet i mitten av övre plan har stora fönsterpartier mot vattnet och franska balkongdörrar. Här är känslan att sova på vattnet. Öppet tak i nock vilket ger en fantastiks rymd i rummet.

Övre plan erbjuder ytterligare tre stora sovrum. Samtliga med gott om garderober. De två sovrum som vetter mot vattnet har låga fönster med utsikt därtill. Ställ sängen mot denna vägg och sov med sjöutsikt.

Stort badrum med både badkar och dusch.

Gästhuset

Huset har ett fantastiskt läge och är ursprungligen från 1920. Under senare år är huset renoverats. Stor altan med sjöutsikt och sol till sen kväll. Stort vardagsrum med braskamin och plats för såväl matbord som soffavdelning. Praktiskt kök med vedspis, spis, kyl/frys och bra med arbetsyta och förvaring. Helkaklat duschrum med egen tvättmaskin. 

På övre plan finns ett stort sovrum med utgång till balkongen samt ett rum där trappen kommer upp fullt möjligt som ytterligare sovrum. 

Detta hus har nuvarande ägare även hyrt ut veckovis eller på längre tid. 

Övriga byggnader

 

Sjöstugan - Äldre mindre byggnad nere vid vattnet inredd med dubbelsäng. 

Bastu och Relax - Högt beläget med härlig utsikt och med än större altan finns bastuhuset. Även här möjligt till ytterligare sovplatser för den som behöver förstås. Vedeldad bastu med sjöutsikt, helkaklad dusch förberett men ännu inte vatten indraget. Relaxavdelning även den med härlig utsikt. Utanför detta hus har ägarna byggt ett härligt utekök där du med fördel njuter kvällssolen och utsikten.

Toscana - Snickarboden - En tidigare äldre ledsen byggnad gjordes nyligen om till snickarbod. Välplanerad med praktiska skåp som gömmer dina maskiner och verktyg. Ingen snickarbod utan sjöutsikt på Ekliden... så både fönster och utgång till altan med härlig utsikt över Marinan och skärgården. På invigningen dukades långbordet upp på arbetsbänken och vips hade Toscana skapats. En festlokal med härlig känsla. Utanför längs med husväggen står den renoverad gamla kyrkobänken. 

Jordkällaren, Matkällaren eller vinkällaren - Med stor charm är den äldre jordkällaren renoverad till en häftig vinkällare. 

Att bo i Skärgårdsstad

Skärgårdstad belägen längs med kusten strax norr om Åkersberga. Ett havsnära boende med skärgården utanför dörren. I Skärgårdsstad finns populär skola från F5- åk 9, flertal förskolor och en samfällighetsförening med stort engagemang inom många intresseområden.  www.skargardsstad.se

Vid Skärgårdsstad och precis belägen utanför fastigheten finns vacker skog för härliga promenader, cykling, svampplockning. Via vägföreningen ges möjlighet att få hämta din alldeles egna julgran eller få ved till braskaminerna. Via samfälligheten finns jakt och viltvårdsföreningen. 

Skärgårdsstads surfing, jollesegling, skrinnar & fiskevårdsklubb ansvarar för driften av Fiskestugan och den vedeldade bastun vid havsbadet samt för båthus och sjöbod. 

Med egen båt är avstånden korta. Vaxholm, Grinda och Linanäs nås inom 25 minuter och till Sandhamn tar det bara 1 h. Miljön erbjuder mängder av orörda badöar för strandhugg och otaligt med skärgårdskrogar. En boendemiljö som erbjuder mer är svår att finna.  

Idrottsföreningen erbjuder motion och träning för de boende i samfälligheten.

Vid havsbadet finns populär långgrund strand och möjlighet finns till flera härliga badplatser och grillplatser längs med kusten. Gemensamt stort Valborgsmässofirande och självklart Hamnsamfälligheten med den stora Marinan. Föreningen sköter hamnanläggningen, gästplatser vinterförvaring med gott om båtplatser. 

Frida Orre
Fastighetsmäklare Frida Orre 070-571 03 99
Skärgårdsstadsvägen 82 - Åkersberga
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00