Ett eget paradis i Trosa skärgård

Välkomna till Hökö Askholmen med sitt enastående och privata drömläge ute vid havsbandet i Trosa skärgård. Lantbruksfastigheten Hökö 1:3 omfattar ön Askholmen och del av ön Hästskär med 59 750 kvm mark plus ca 160 000 kvm omgivande vattenområde. Ett gediget och komplett sjöställe uppfört av nuvarande ägare med stor känsla och respekt för platsen och dess fantastiska skärgårdsmiljö.

Alla bilder

Hökö Askholmen - Trosa

Pris/bud
19 000 000 kr

 Fastighetens öar anlöps antingen över Hållsfjärden om man lägger ut från Trosa eller över mer skyddade vatten om man utgår från Tofsö, beroende på vart man väljer att ha sin hemmahamn. På väg in i det skyddade sundet mellan öarna passerar man fastighetens byggnation på ön Hästskär ”undantaget” och strax därefter förtöjer man enkelt och tryggt i båthuset på huvudön Askholmen.

 Askholmen utgörs till största del av lättskött naturtomt och klippor. Tall är den härskande trädsorten men här finns även björk, ek och en sällsynt idegranslund. Markväxter och lavar på klippor och i skrevor samsas med en blomsteräng som bl.a håller gullvivor, liljekonvaljer och vildsmultron.

 Huvudbyggnaden på Askholmen har ett omsorgsfullt placerat läge på öns högsta punkt öppet för solen med panoramavy och makalös horisontutsikt. Husets rymd med bl.a ca 4.5 meters takhöjd till nock i sällskapsrummet tillsammans med generösa fönsterytor skapar en härligt öppen känsla. Den magnifika terrassen om ca 180 kvm som bjuder på en befriande utsikt över havet har access från både kök, sällskapsrum och två av sovrummen. Här ute får man både privacy och lugnet tillsammans med underhållande båttrafik på behörigt avstånd.

Huset, ett gediget och vinterbonat lösvirkesbygge som i grunden uppfördes år 2004 och som sedan byggts ut över åren. I dag ca 137 kvm boyta fördelat över fyra rum, ett loft, kök och duschrum (totalt på fastigheten finns sex möjliga sovrum och en sammanlagd boyta om ca 161 kvm). Entré över taktäckt farstukvist med plats för möblering och vidare in i hallen med avhängning av ytterkläder. Till vänster finns duschrum och till höger öppnar det imponerande sällskapsrummet upp med en pampig murstock som har både öppen spis och vedspis. Här ligger även trappan upp till loftet med plats för dubbelsäng och gott om förvaringsutrymmen i kattvindar. Vidare kommer tre sovrum i fil och en mellanliggande Cinderellatoalett. Köket har all utrustning som man kan behöva och ordentligt med förvaring i lådor och skåp. Här finns plats för stort matbord och många gäster och det är härligt mingelvänligt med direkt access till terrassen.

 Terrassen erbjuder möjligheter till all vardagslyx som man kan tänka sig oavsett väder. Här finns taktäckta ytor, plats för solbäddar, loungemöbler, grill, dukning för stora kalas/middagar och en bubbelpool som kanske gör sig allra bäst under stjärnklar natthimmel. Det är få ställen som lämpar sig så bra för representation och stora bjudningar som här, 180 kvadratmeter ren och skär njutning i stämningsfull miljö med svårslagen utsikt.

Intill huset finns en byggnad med två separata utrymmen, ett redskapsförråd och ett utedass med mulltoa.

 Båthuset om ca 80 kvm som uppfördes 2005 och den intilliggande nätboden har alla de funktioner som underlättar livet för en yrkesfiskare och samtidigt den lyx som förgyller livet på en egen ö. Här finns plats för allt som hör havet och fisket till med förvaringsutrymmen både i bodar och på loft plus en riktig fiskrök och fiskrensningsstation. Gästrummet med braskamin är nog så skärgårdscharmigt som det kan bli och den vedeldade bastun är väl pricken över i:et. Bryggdäcket som sträcker ut kring båthuset och nätboden ger gott om plats för möblering med solbäddar och långbord för härliga bad och långa sena middagar. På båda sidor om båthuset finns välbyggda och gedigna bryggor med bra djup som ger plats för ett flertal stora båtar.

 Övernattande gäster kan välja mellan loftet i huvudbyggnaden, gästrummet i båthuset eller att via en simtur eller en kort roddtur tillbringa natten på undantaget på Hästskär.

 Hästskär ligger rakt över sundet från Askholmen och här byggdes det första boningshuset på fastigheten i slutet på 40-talet. Byggnaden som då var på 12 kvadratmeter ersattes helt med en ny byggnad om ca 16 kvm 2003. Gästhuset som har ett fantastiskt eget läge på klipporna rymmer säng, matbord och stolar och har en mysig vedspis att elda i. El för lyse och kyl mm finns men det här är ett ställe som gör sig bäst med knastrande brasa och fotogenlampor. Ett trädäck binder ihop ytorna mellan hus och toahus, och här finns en terrass för utemöbler och middagsbord. Intill klipporna är skogen fint urgallrad och en plats för utemöbler finns anlagd intill bryggan.

Varmt välkomna till en skärgårdsupplevelse som är helt unik. 

Timo Lönnqvist
Fastighetsmäklare Timo Lönnqvist 070-755 14 08

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Hökö Askholmen - Västerljung
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00