Ekolstrand - Enköping

En fastighet utöver det vanliga

Välkommen till Ekolstrand och denna magnifika sjöfastighet om 10 Ha med ca 350 m strandlinje. Stora möjligheter till vidareutveckling genom avstyckningar, tänk hästgård, båtmarina, tomter. Fastigheten består av Ekolsund 1:187 om 3 647 kvm som är bebyggd med en högklassigt renoverad villa i 2 plan samt källare, underbar trädgård, samt Ekolsund 1:79 om 96 000 kvm med äldre tegelbyggnad om ca 80 kvm under renovering och avstyckning, gamla tegelbrukets länga om 300 kvm alldeles vid stranden, sjöstuga/gästhus med brygga samt bastu vid vattnet. Expansivt område med bra pendlingsläge, ca 35 min till Sthlm, Uppsala, Arlanda

Fastighetsmäklare Camilla Eklund Camilla Eklund
Husby-Sjutolft Ekolsund 40 - Ekolsund
0 min
Med bilväg
250 m2
Tomtarea: 99647 m2
Biarea: 125 m2
Visas efter överenskommelse

Ägandeform:

Friköpt - Småhus

Fastighetsbeteckning:

Ekolsund 1:187 och 1:79

Land:

Sverige

Kommun:

Enköping

Stad:

Ekolsund

Område:

Ekolstrand

Församling:

Villberga

Postnummer:

749 50

Tomtarea:

99647 Kvm

Boarea:

250 Kvm

Biarea:

125 Kvm

Rum:

9

Varav sovrum:

4 till 5

Badrum:

3

Gästtoalett:

Ja

Byggnadstyp:

2 plans villa med källare

Byggnadsår:

1937

Fasad:

Puts

Tak:

Tegel

Stomme:

Tegel

Bjälklag:

Trä

Grundläggning:

Källare med betongplatta

Grundmur:

Betong

Murstock:

Murad skorsten

Fönster:

3-glas

Eldstad:

3 öppna spisar

Tv- internetutbud:

Fiber framdraget ännu ej installerat

Uppvärmning:

Bergvärme (2 borrhål)

Vatten och avlopp:

Kommunalt VA

Taxeringsvärde totalt:

2 502 000

Taxeringsvärde fastighet:

1 440 000

Taxeringsvärde tomt:

1 062 000

Taxeringskod:

220

Skattesats:

33.05%

Taxeringen är preliminär:

Ja

Värdeår:

1937

Energistatus:

Ej utförd

Fastighetsavgift:

8 049 kr

Värme:

24 900 kr/år

Vatten/Avlopp:

6 394 kr/år

Sotning:

808 kr/år

Samfällighet:

3 161 kr/år

Renhållning:

3 200 kr/år

Försäkring:

22 840 kr/år

Driftskostnader totalt:

61 303 /år

Det finns inte några bestämda regler för hur en budgivning ska gå till. Budgivningen kan ske på många olika sätt och uppstår ofta spontant när det finns flera spekulanter på ett objekt. I normalfallet är det s.k. öppen budgivning där bud ges till mäklaren som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra och alla bud noteras i en budförteckning. Mäklaren har en skyldighet att efterfråga lånelöfte eller på annat sätt säkerställa finansiering för lagda bud. En säljare kan när som helst välja att ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den och bestämmer även till vem han vill sälja och till vilket pris. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljare och köpare måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen. Säljaren kan när som helst avbryta en påbörjad försäljning Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av dem bägge. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. http://www.fmi.se/

Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen. Mäklaren får därför inte vara ombud för någon av dem utan ska hjälpa båda parter. http://www.fmi.se/

Välkommen till Ekolstrand

Dryga 35 minuters färd från Stockholm svänger vi in strax före Ekolsunds slott och följer den enskilda vägen till dess slut. Pampiga grindstolpar av tegel välkomnar oss in till fastigheten som fram till 60-talet fungerade som tegelbruk. Den egna vägen leder längs med vattnet fram till huvudbyggnadens pampiga och vackra entré. I trädgården finns 2 enorma Pilekar - säkert 30 meter höga samt två Pilar som vakar över huset.

Huset uppfördes i mitten av 1930-talet som disponentbostad till familjen Örndahl som då ägde Tegelbruket som funnits på platsen sedan 1700-talet. De reste flitigt i Frankrike och Italien och tog med sig mycket inspiration hem som har kommit att prägla byggnadens stil.

Huset är belägen på en kulle med vidsträckt utsikt över viken och den ca 350 meter långa strandlinjen. 9 dörrar leder ut till den nyanlagda stenterrassen om nästan 500 kvm som löper runt huset och runt denna doftar den generösa lavendelrabatten av Provence.

Vid stranden finns den gamla tegelbrukslängan, ett enklare vagnslider om ca 200 kvm med stor potential. Intill finns Lilla Marinan som idag har 12 båtplatser samt isläggningsslip. En ansökan har lämnats in av ägaren till kommunen att utöka Marinan med betydligt fler båtplatser.

Gästhuset om 20 kvm med kök, dusch/WC samt loft omges av ca 200 kvm trädäck samt nyrenoverad brygga. Längst norr ut av alla byggnaderna finns bastun, enskilt belägen på en liten pir ut i vattnet. Viken är oftast väldigt lugnt vilket gör det idealiskt för vattenskidor & likande.

Under de senaste 10 åren har både trädgård och byggnader genomgått en omfattande och total renovering, samtliga ytskikt, dörrar, fönster, fasad, nyinredd källare, bergvärmesystem mm. Allt i högklassiga material och med känsla för smak och detaljer. Se mer info i pdf.

Huvudbyggnaden anno 1937

Huvudbyggnadens ca 250+118 kvm fördelas på två plan samt nybyggd källare. Huset har kommunalt vatten och avlopp.

Entré från norrsidan till öppen och ljus hall med öppen spis och vackra snickerier, handsnickrade paneler och detaljerat listverk samt golv av råhuggen kalksten. Rakt fram sällskapsrummet med öppen spis och matsalen med 4 pardörrar som leder ut till terrassen i söder.

Till vänster köket, platsbyggt grått Lidhultskök i massiv ek med köksö och fullutrustat bl a. med gasspis från Lacanche samt samma kalkstensgolv som i hallen.

Gästrum med intilliggande badrum. Samtliga badrum i huset är från 2016-17. Utgång till husets västra gavel från hall.

Övre plan har rymligt sällskapsrum samt badrum med badkar, WC och dubbla tvättställ. Tre sovrum, varav ett vackert och ljust master bedroom med badrum en-suite; badkar samt dusch, WC och dubbla tvättställ. Walk-in-closet med platsbyggd inredning.

I källaren finns två sällskapsrum, ett med öppen spis murad av tegelbrukets tegel. Rustikt tegelgolv från Frankrike ligger i hela källaren. Här finns även gästrum samt tvättstuga, förråd och vinkällare. Alla rum i huset har golvvärme.

 

Tegelhuset

Tegelhuset om ca 80 kvm är en gammal magasinsbyggnad under renovering. Framför huset har en platta om ca 30 kvm gjutits för tillbyggnad av ett sovrum samt en vinterträdgård. Ägaren har ansökt om avstyckning av denna. Se pdf. Här får man en vacker plan trädgårdstomt om ca 5000 kvm med underbar sjöutsikt och tillgång till stranden.

Taxeringsvärde för Ekolsund 1:79 är 287 000 kr och för Ekolsund 1:187 2 502 000 kr

LiS-område

Fastigheten ligger inom strandskyddat område (300 m på land och 100 m ut i vattnet). Området är utpekat som ett LiS-område, (läs mer i lanken) Landsbygdsutveckling i strandnära läge, i Översiktsplan 2030 vilket ger kommunen dispensskäl från strandskyddet.

Ekolsundsviken som går ihop med Parnassen

Parnassen är ett helt otroligt fågelreservat och ofta har man häger eller Havsörn precis framför huset. Även bäver, rådjur och räv kan siktas. Det fiskas väldigt mycket i viken sommar som vinter då vattnen är väldigt rika på Gädda och Aborre.

 

Om Ekolstrand och Ekolsund

Fastigheterna ligger mycket naturskönt vid vägens slut med lång obruten strandlinje intill Ekolsundsviken i Mälaren. Avstånd till Stockholm ca 6 mil. Närmaste affärscentrum är Enköping eller Bålsta, 18 km, här finns även pendeltåg. 4 km till skola, 1 km till Buss.

Husby-Sjutolft Ekolsund 40 - Ekolsund
Stockgolm