Flen - Sparreholm | Sjönära
Planritning entreplan

Planritning entreplan

Planritning nedre plan

Planritning nedre plan

Fastighetskarta

Fastighetskarta

Flen – Sparreholm

9 500 000 kr

Flen – Sparreholm

Arkitektonisk pärla i Sörmland om 329 m² i fulländad estetik och funktion ogenerat belägen på höjd med bedårande vy över sjön Båven.

Mäklare Timo Lönnqvist Timo Lönnqvist
070-755 14 08
Villa Ekbacka, Skolgatan 5 - Sparreholm
1 min
Med bilväg
235 m2 + 94 m2
3445 m2
Visning 19 / 8 söndag 12:00 - 13:00
Välkomna på visning!

Kommun

Flen

Byggnadstyp

1-plan med källare/soutterängplan

Byggår

1958

Antal rum

8, varav 5 sovrum

Grund

Källare/betongplatta

Bjälklag

Lättbetong och tegel

Fasad

Putsad tegel och träpanel

Takbeklädnad

Betongpannor

Fönster

Kopplade 2-glasfönster och 2-glas isolerrutor

Ventilation

Självdrag

Vatten och avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Uppvärmning

Bergvärme och eldstäder

Typkod

220, Småhusenhet, bebyggd

Taxeringsvärde

1 310 000 kr (fastställt avs år 2015)

Elkostnad

12 435 kr/år

Kostnad för vatten och avlopp

8 558 kr/år

Sotningsavgift

1 400 kr/år

Renhållningsavgift

2 468 kr/år

Försäkringskostnader

10 000 kr/år

Total driftkostnad

34 861 kr/år

Pantbrev

Totalt 3 stycken med totalsumma: 3 500 000 kr

Planbestämmelser

Stadsplan (1972-04-26) Tomtindelning (1968-05-21)

Det finns inte några bestämda regler för hur en budgivning ska gå till. Budgivningen kan ske på många olika sätt och uppstår ofta spontant när det finns flera spekulanter på ett objekt. I normalfallet är det s.k. öppen budgivning där bud ges till mäklaren som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra och alla bud noteras i en budförteckning. Mäklaren har en skyldighet att efterfråga lånelöfte eller på annat sätt säkerställa finansiering för lagda bud. En säljare kan när som helst välja att ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den och bestämmer även till vem han vill sälja och till vilket pris. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljare och köpare måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen. Säljaren kan när som helst avbryta en påbörjad försäljning Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av dem bägge. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. http://www.fmi.se/

Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen. Mäklaren får därför inte vara ombud för någon av dem utan ska hjälpa båda parter. http://www.fmi.se/

Representativ villa med högt, ogenerat och fridfullt läge, 235 + 94 m² i fulländad funktion och estetik med spa och eget bryggdäck vid Båvens strand. Ett exklusivt weekendställe eller för permanentboende. Välkomna till Sparreholm ”Porten mot Båven” – Sörmlands största sjö med sin insjöskärgård om 365 öar som rymmer ett omtalat bra fiske och ett rikt fågelliv, skyddat för framtiden via Natura 2000.

Fastighetens historia ger ett arv att förvalta, och samtidigt stora möjligheter för den som vill modernisera. Arkitekten A. Weissenberg uppförde ursprungligen villan åt Jägmästare Grahm år 1958 och Sven Hermelin, mer känd för Marabouparken i Stockholm, stod som trädgårdsarkitekt. Planlösningen har fortfarande kvar sitt ursprung från byggåret 1958 och den kompletterande utbyggnationen som följde ca 10 år därefter. Resultatet är lika tidlöst som imponerande med välbevarad interiör och vackra originaldetaljer.

Tomtens topografi, solen och en stor familjs samlade behov av funktion samspelar på bästa sätt. Villans spännande vinklar och generösa fönsterpartier ger underbart ljus och huskroppen omfamnar utemiljön optimalt och ger såväl vindskydd som många sköna soltimmar. Här finns fritt utrymme på öppna ytor för barnens lek och stoj och ett flertal uterum under bar himmel för sommarens bjudningar och fester. Morgondoppet vid bryggan och båtturer på spegelblankt vatten blir ett naturligt inslag i vardagen när man bor så här, det generösa bryggdäcket som tillhör fastigheten har ett riktigt trevligt läge precis nedanför huset och stora ytor ger gott om plats för soffmöblering med bord, solbäddar mm.

Läget är tyst vid återvändningsplan med stor uppställningsplats för bilar i direkt anslutning till dubbelgarage och den välplanerade trädgårdstomten får en härligt naturlig övergång i naturtomt mot angränsande grönområde.

Villans exteriör är klart inspirerad från 60-talets funktionalism. I slutet av 60-talet och i början av 70-talet uppfördes ett antal av dessa villor av högre kvalitet men få av dem med så pass bibehållen interiör finns idag kvar.

Redan i entrén blir husets påkostade och exklusiva miljö påtaglig. Med ett golv av Kolmårdsmarmor som smakfullt inretts med en platsbyggd kappdel skvallrar om kvalitén och materialvalen som använts i huset. Direkt när ni kliver in slås ni av den exceptionella utsikten över sjön via det magnifika sällskapsrummets stora panoramafönster. Sällskapsplanet rymmer i övrigt stora öppna ytor med närmare tre meters takhöjd och panoramafönster som tillsammans ger en behaglig rymd och underbart ljus. Utgången till terrassen mot sjösidan förstärker den öppna känslan och den fina eldstaden bidrar med sin mysfaktor framförallt under den kallare årstiden.

Sällskapsrummet och matsalen ligger välplanerat mot köket, som även det, bevarats med intakt träinredning och håller allt det man önskar från ett kök med bland annat vitvaror från Husqvarna.

Ytterligare en entré med hall intill köket gränsar mot ett av villans fem sovrum. Härifrån löper hallen vidare och växlar av med en trappa till nedre plan och en ½-trappa som leder upp till ett halvetage. Etageplanet ger både närhet med endast mellan och samtidigt avskildhet med olika funktioner och utan den öppna lösningens baksida med ljud som stör. Här finns sovrumsindelning med tre ytterligare sovrum utrustade med dåtidens funktionella krav på förvaring och separerat badrum/toalett. Husets badrum och toaletter så som övriga originallösningar uppskattas stort av nuvarande ägare och har med tiden fått en renässans med retrokänsla som idag kommit i ropet igen.

I det nedre planet finns både arbetsrum med eldstad och egen liten uteplats som tillsammans med intilliggande sovrum nås via egen ingång utifrån. Vinkällaren fyller sitt behov och bastun ligger inte långt ifrån Båvens strand. Ett nytt och ljuvligt spa med intilliggande tvättstuga och teknikrum tillsammans med förvaring delar på resterande utrymmen.

Omgivningarna sätter sin prägel och det sjönära läget invid Båven har mycket att erbjuda. Från villan har man långsträckt vy över vattnet med underhållande skådespel under dygnets alla timmar som förändras och inspirerar med årstidsväxlingarna året runt.

Vi befinner oss i Sörmland där man skämtsamt säger att det finns ett slott eller en herrgård i varje buske. Båvens stränder är inget undantag, här finns gott om små vackra slott och herresäten värda en utflykt för att ta sig en titt på, gärna från sjösidan i båt, packad med picknick. För den som gillar kajakpaddling är miljön perfekt och småbåtshamnen i närheten öppnar möjligheter för större båt med bekvämligheter som vinterförvaring, sjösättning och upptagning.

Villa Ekbacka, Skolgatan 5 - Sparreholm
Stockgolm

Följ vårt arbete på Instagram