Gävle - Dalälven | Sjönära
Skaparbyn intill Dalälven

Skaparbyn intill Dalälven

Huvudbyggnaden

Huvudbyggnaden

Arkitekt Ralph Erskine

Arkitekt Ralph Erskine

Brygga i Dalälven

Brygga i Dalälven

Flybild över byggnaderna

Flybild över byggnaderna

Ritning över Skaparbyn

Ritning över Skaparbyn

Fastigheten från väster

Fastigheten från väster

Huvudbyggnaden

Huvudbyggnaden

Dalälven

Dalälven

Vy mot huvudbyggnaden

Vy mot huvudbyggnaden

Fyra etage

Fyra etage

Ritning huvudbyggnad

Ritning huvudbyggnad

Huvudbyggnaden

Huvudbyggnaden

Entré

Entré

Central eldstad

Central eldstad

Kök

Kök

Del av allrum

Del av allrum

Mot väster och vattnet

Mot väster och vattnet

Nedre plan huvudbyggnad

Nedre plan huvudbyggnad

Från etagé i huvudbyggnad

Från etagé i huvudbyggnad

Etagévåning

Etagévåning

Del av etagé

Del av etagé

Från etagé tre i huvudbyggnaden

Från etagé tre i huvudbyggnaden

Etagéplan huvudbyggnad

Etagéplan huvudbyggnad

Utsikt från balkong

Utsikt från balkong

Duschrum och toalett

Duschrum och toalett

Ateljé till höger

Ateljé till höger

Alteljé

Alteljé

Logi hus

Logi hus

Tre likadana hus

Tre likadana hus

Loft och balkong i logi hus

Loft och balkong i logi hus

Toalett och dusch

Toalett och dusch

Bryggan

Bryggan

Från vattnet mot byggnaderna

Från vattnet mot byggnaderna

Fastighetskarta

Fastighetskarta

Avstyckningskarta

Avstyckningskarta

Situationsplan

Situationsplan

Flygbild

Flygbild

Gävle – Dalälven

7 000 000 kr

Gävle – Dalälven

Skaparbyn ligger vid Dalälvens strand och erbjuder stora utvecklingsmöjligheter. Fastigheten ritades av Ralph Erskine och har en helt unik arkitektur som präglats av en tanke om att nyttja ljuset, platsen och naturen. Fastigheten har under lång tid fungerat som en plats för konstnärligt skapande och som mötesplats och kan fungera på många olika sätt för en ny ägare. Fastigheten försäljs genom skriftliga anbud och efter detta kommer utvalda intressenter inbjudas till slutförhandling med stiftelsen som äger fastigheten.
Ansvarig mäklare Johan Vogel Johan Vogel
070-753 48 11
Mäklare Mats Öhlin
070-877 27 00
Ralph Erskines Skaparbyn - Dalälven
0,5 min
Med bilväg
6871 m2
Visas efter överenskommelse

Kommun

Gävle

Byggnadstyp

1-plan med loftvåningar

Byggår

1993/1999

Grund

Plintar

Bjälklag

Trä

Stomme

Trä

Fasad

Tjärat trä

Takbeklädnad

Tjärat trä

Fönster

2-glasfönster

Ventilation

Självdrag

Vatten och avlopp

Borrad brunn, enskilt avlopp, trekammarbrunn med infiltration.

Uppvärmning

Jordvärme, vattenburen. Direkt el.

Det finns inte några bestämda regler för hur en budgivning ska gå till. Budgivningen kan ske på många olika sätt och uppstår ofta spontant när det finns flera spekulanter på ett objekt. I normalfallet är det s.k. öppen budgivning där bud ges till mäklaren som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra och alla bud noteras i en budförteckning. Mäklaren har en skyldighet att efterfråga lånelöfte eller på annat sätt säkerställa finansiering för lagda bud. En säljare kan när som helst välja att ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den och bestämmer även till vem han vill sälja och till vilket pris. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljare och köpare måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen. Säljaren kan när som helst avbryta en påbörjad försäljning Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av dem bägge. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. http://www.fmi.se/

Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen. Mäklaren får därför inte vara ombud för någon av dem utan ska hjälpa båda parter. http://www.fmi.se/

Invid Dalälvens glittrande vatten ligger denna alldeles unika fastighet med en intressant historia. Den ritades av Ralph Erskine, en av 1900-talets största nordiska arkitekter. Skaparbyn, som fastigheten kallas, var hans kärleksbarn. Detta var hans sista projekt i livet och här kände han sig helt fri att forma utifrån sina visioner. Skaparbyn erbjuds nu till en ny ägare och här finns många möjligheter att förvalta och förädla. De unika byggnaderna ligger på en naturskön plats som valts med omsorg och deras säregna formspråk är både lekfullt och funktionellt.

Fastigheter som Skaparbyn bjuds mycket sällan ut och här finns ett enastående tillfälle. Fastigheten kan användas till många olika saker. Som rekreation eller som en plats att bedriva verksamhet på. För konferenser eller utbildningar, som kursgård eller retreat, för uthyrning till bröllop och events. Den kan också nyttjas som en exklusiv bostad för privat bruk, som ett andra hem eller ett residens. Ingen detaljplan råder som avgränsar användandet av fastigheten till en viss funktion.

Ralph Erskine ritade byggnaderna på 1990-talet i samråd med Konstfacksprofessorn Birger Forsberg och hans speciella pedagogik för barn och ungdom. Byggnaderna ritades och uppfördes helt ideellt med bidrag från många källor och personer. Den centrala tanken var att miljön och byggnaderna skulle uppmuntra kreativitet och skaparglädje och han fick inspiration både från den samiska arkitekturen och från ursprungsbefolkningen i Nordamerika.

Alla husen öppnar sig både på höjden och mot varandra i en nästan komplett cirkel, endast mot vattnet i väster finns en större öppning i byggnationen. Erskine var en naturälskare och för honom var naturens inverkan på byggnadernas utformning central. Han använde solljuset i skapandet av byggnaderna och solvärmen utnyttjades effektivt vid placeringen av byggnaderna i landskapet. Han förstod att nyttja det svaga vinterljuset och reflektera in det i de fem byggnaderna.

Fastigheten har sedan första delen stod färdig tidigt på 1990-talet använts som en plats för skapande, kulturevenemang och utställningar. Här har unga som vuxna kunnat gå på kurser och haft lägerverksamhet, och här har många olika slags events ägt rum i en unik miljö.

Ursprungligen byggdes en utställningslokal på ca 65 m² och i anslutning till den tre logibyggnader för övernattning eller andra aktiviteter. Utställningslokalen har fungerat som kreativ ateljé – men möjligheterna är många – och här finns ett vackert loft som kan användas utifrån behov. Här finns två fräscha så kallade logihus med en area i bottenplanet om ca 45 m² och även de är utrustade med stilrena, ljusa loft. Utställningslokalen och de två logihusen bildar en enhet tillsammans med förråd och maskinrum. Det finns ytterligare ett fristående logihus, i samma storlek och utförande som de andra.

Den imponerande huvudbyggnaden stod klar 2001-2002 och har en byggnadsyta om ca 200 m². I den rymliga, anslående byggnaden finns flera etage med fascinerande vinklar. Invändigt finns gott om fina platser för samvaro och måltider och en större öppen yta med massor av fönster i tre väderstreck. Köket är centralt placerat och ligger intill den specialdesignade eldstaden, som går att rotera och är en kopia av Ralph Erskines egen eldstad. En trappa upp finns ett ljust solbelyst etage med plats för sittgrupper och annat, och utöver det ytterligare ett etage som är knutet till hisnande utvändiga avsatser. Intill entrén finns en toalett med stort duschrum.

Huvudbyggnaden innehåller även en mindre privat del, som idag används som kontor, och ovanpå kontoret ligger en sovavdelning med egen balkong.
På avsatser uppåt i den fria takhöjden finns platser i olika nivåer. Här kan man bruka ytorna efter de egna behoven och det finns gott om fönster mot söder för ljus och även utgångar till balkonger och altaner i olika höjd mot gården. Tillbyggt till detta hus finns tvättstuga, wc och duschar som använts för de boende i logihusen, vilka ligger mot öster och söder. Denna byggnad värms av vattenburen golvvärme som får sin energi från en jordvärmeslinga.

Nere vid Dalälven i väster finns en drygt trettio meter lång brygga för sol och bad och här kan även båtar förtöjas. Tomten har även en mindre brygga, likaså med förtöjningsplats. Det finns många utflyktsmål längs den långa Dalälven. I tomtens ena ände ligger en mindre träbyggnad från 1700-talet. Den transporterades hit av Ralph Erskine och är det enda trähus som återstår efter den stora branden i Gävle. Tomten är ca 8.000 m² och består av plana gräsmattor.

Skaparbyn ligger på Ön, ja den heter så, vilken börjar 3 km söder om centrala Hedesunda. Ön omgärdas av Dalälven på bägge sidor. Här finns inte många privatbostäder, men utspridda i naturen ligger hembygdsgården, Hedesunda camping med bra restaurang, Missionsförbundets sommargård och Olof F Rudbecks Herrgårdsträdgård från 1700-talet. Landsvägen på Ön fanns redan år noll och området har ett tiotal intressanta fornlämningar från vikingatiden.
Avståndet till Stockholm är drygt 16 mil, till Uppsala knappt 10 mil och till centrala Gävle endast 39 km.

Om Ralph Erskine:

Ralph Erskine, föddes 24 februari 1914 i London och efter studier på Regent Street Polytechnic i London kom Ralph Erskine 1939 till Sverige ”med cykel, ryggsäck och sovsäck”. I Stockholm imponerades han av ett flertal svenska arkitekters arbete och skapelser och studerade den svenska funktionalismen inom arkitektur och formgivning. Han fångades av välfärdssamhällets tankegångar och av det nära sambandet mellan formgivning, arkitektur och socialt ansvarstagande. Han gifte sig i Stockholms rådhus den 29 augusti 1939 med ungdomsvännen Ruth Francis, som hade följt efter från England.

Första hemmet blev det lilla, bara 20 m² stora huset, kallat Lådan som han byggde i Djupdalen nära Lissma söder om Stockholm. 1963 uppfördes bostadshuset med kontor i Drottningholm, Villa Erskine.

Redan år 1939 startade Ralph Erskine det egna arkitektkontoret Ralph Erskine Architect and Planner. Åren 1944-1945 fortsatte han med sina arkitekturstudier på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Från 1942 arbetade han ihop med dansken Aage Rosenvold och från 1947 blev Erskine och Rosenvold kompanjoner.

Sitt första ”kontor” hade Ralph Erskine i första hemmet, den lilla, minimala ”Lådan” i Länna, senare inredde han ett arkitektkontor på Themseskutan ”Verona” som han hade köpte 1955. Under drygt tjugo år seglade hela kontoret på somrarna till Rågö utanför Nyköping. När nya bostadshuset ”Villa Erskine” med ateljé blev färdigt 1963 rymdes där även hela kontoret och segelbåten ”Verona” användes mera sporadiskt.

Som inflyttad till Sverige och naturälskande människa såg Erskine klimatets och naturens inverkan på byggnadernas utformning. Ralph Erskine hade under hela sitt liv ett stort inflytande över den svenska och internationella arkitekturdebatten. Han verkade målmedvetet för arkitekturens politiska och sociala möjligheter i samhällsbygget.

Ralph Erskine var engagerad i omkring 200 projekt och fick många nationella och internationella utmärkelser. Han var bland annat ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna, hedersdoktor vid Lunds tekniska högskola, hedersmedlem i Bund Deutscher Architekten och hedersmedlem i Konstnärsklubben. År 1987 fick han Royal Gold Medal for Arcitecture av Royal Institute of British Architects.

Ralph Erskines Skaparbyn - Dalälven
Stockgolm

Följ vårt arbete på Instagram