23 000 kvm sjötomt i västerläge

Välkomna till Anneberg och ett magnifikt sekelskifteshus med lång och intressant historia. Njut av underbar kvällssol och händelserik båttrafik från fantastisk sjötomt om drygt 23 000 kvm. Här finns brygga och strand, flera komplementbyggnader och oändliga möjligheter.

Som en gräddbakelse
Fastigheten omfattar 23 000 kvm
Bryggan
Alla bilder

Yxlan - Sjötomt - Norrtälje

Pris/bud
12 000 000 kr
Välkomna till Kolonin

Välkomna till Anneberg och ett magnifikt sekelskifteshus med lång och intressant historia. Njut av underbar kvällssol och händelserik båttrafik från fantastisk sjötomt om drygt 23 000 kvm. Här finns rejäl brygga, flera komplementbyggnader och oändliga möjligheter. Huset har genom åren tjänat som bland annat pensionat, barnkoloni och sommarkollektiv och är idag ett privat sommarresidens.

Grusvägen ner mot Yxlö brygga viker av in till fastighetens mitt och man möts av det pampiga gula huset med sina två våningar samt källare innanför massiv granitgrund och högst upp stor vind samt utkikslanternin på toppen.

Huset har en del renoveringsbehov, bland annat behöver taket läggas om.

Huvudbyggnaden

Entré till hall med intilliggande kaklat duschrum och separat wc. Stor härlig inre hall med kakelugn och trappan upp till våning två där stora spröjsade fönster ger vackert ljus. Entrévåningens enda sovrum nås från hallen och precis som i alla husets totalt 7 sovrum finns här en magnifik kakelugn.

Entrévåningen domineras av de två enorma sällskapsrummen i fil med skjutdörrar emellan och en kakelugn i varje rum. Från båda rummen når man den glasade verandan mot sjön. Kasta en blick ner mot bryggan, öppna fönstren och hör fåglarnas sång och skärgårdsbåtarnas ljud när de passerar förbi alldeles intill.

Köket har intilliggande serveringsgång med bevarade platsbyggda skåp som når ända upp i tak dvs 3,15 m. Från köket finns utgång till tomten samt tillgång till ett rymligt skafferi.

Övervåningen har sällskapsrum i mitten samt 6 sovrum, tre av dem ligger mot sjösidan och har härlig sjöutsikt. Här finns toalettrum med wc och tvättställ. Från övervåningen ta man trappan vidare till vinden som idag är oinredd.

Den sista trappan leder upp till lanterninen. Genom vackra spröjsade fönster kan man här blicka ut över havet och den intilliggande skärgården och se solen gå ner i väster.

Källaren nås både från trappa intill köket och serveringsgången samt utifrån trädgården. Här är väggarna dryga halvmetern tjocka och vitrappade. Det finns snickarverkstad, massor av plats för förvaring samt tvättstuga av äldre modell.

Fiber installeras under juli.

Tomten, komplementbyggnaderna och bryggan

Tar man en promenad genom trädgården och ner till vattnet så möts man av rejäl och lång brygga på stenkista och intilliggande sandbotten. Djupet vid nock är tillräckligt för segelbåtar men innanför bryggans vinkel ligger man tryggast med mindre båt. 

Några av de intilliggande fastigheterna har båtplatsservitut vid bryggan (se pdf). Detta nyttjas till stor del inte idag.

Intill huset finns tre komplementbyggnader, det gamla tvätthuset, en gäststuga - fd personalbostad från tiden för barnkolonin samt den röda längan där det tidigare var toaletter. Bakom huvudbyggnaden tronar ett äldre lusthus uppe på bergknallen som utgör tomtens högsta punkt. Här finns även en lekstuga.

Fastigheten består av ett skifte delat av två infartsvägar. Den östra delen består av en äng på andra sidan berget där man tidigare odlat samt en del intill ängen och berget som idag är skog.

Fastigheten ligger utanför detaljplanerat område och det är strandskydd.

Yxlan idag

På Yxlan finns idag många bofasta tack vare goda kommunikationsmöjligheter med fastlandet. Till ön går bilfärja från Furusund med täta turer året om och buss trafikerar ön från Norrtälje. Bussen stannar vid vägskälet till Yxlö Bryggväg och Waxholmsbåtarna trafikerar bland annat Yxlö brygga, inte alls långt från fastigheten.

På ön finns Köpmanholms skola där även förskola finns. Vid färjeläget finns kiosk och närlivs som är öppet året runt. Ett större utbud av livsmedel finns i ICA-affären på Blidö, skärgårdens kanske bästa butik. I Furusund finns gästhamn, båtmack och värdshus. Denna del av skärgården är fantastiskt levande med mycket att se och göra, framför allt under sommaren. Tar man sig utanför grannön Blidö kommer man snabbt ut till öppnare vatten och de omskrivna öarna Norröra, och längre ut, Rödlöga. Från Yxlans västra sida når man snabbt fastlandet eller öar Högmarsö med sommaraffär och krog eller Ängsö med sin nationalpark.  Till Norrtälje kommer man på ca 30 minuter och till Stockholm tar man sig på ca ungefär en timme och en kvart.

Camilla Eklund
Fastighetsmäklare Camilla Eklund 070-887 98 70

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Yxlö bryggväg 41 - Yxlan
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00