1700-talscharm

Välkommen till mysiga Skebo och en fastighet med anor från 1700-talet. Två stora boningshus, ett stall för två hästar, ett ministall för en häst samt varmgarage, jordkällare och förråd. Gångavstånd till både badplats och den populära puben. Kommunalt VA.

Huvudhus från 1750-talet
Välkommen in
Fin och plan tomt
Alla bilder

Skebobruk - Norrtälje

Pris/bud
3 500 000 kr

Skebobruk är en liten oas i Roslagen med närhet till både havsbandet på Väddös utsida och Norrtälje. 

Skebobruk har Upplands äldsta anor och järntillverkningen bedrevs här sannolikt redan på 1400-talet. Bruksherrgården uppfördes av Jacob Grill på 1770-talet och brukets storhetstid var 1700- och 1800-talen. Efter flera år av lågkonjunktur och kriser lades bruket ner 1924. Kvar finns Skebo herrgård med magasin och orangeri. En väl bevarad bruksgata som med sina hundraåriga träd bjuder in till sköna promenader.

Den gamla brandstationen är i dag bruksmuseum och håller öppet under sommaren. I gjuteriet finns en mysig pub där musikarrangemang ordnas.

Tomten, som ligger på promenadavstånd från Herrgården, är på ca 4 600 m² med två boningshus från mitten av 1700-talet. Huvudhuset om ca 110 m² välkomnar med en inglasad farstukvist som sedan leder in i hallen. Köket till vänster behöver moderniseras men all maskinell utrustning finns och den charmiga vedspisen sprider värme. På nedervåningen finns ytterligare tre stora rum som tidigare användes som matsal, vardagsrum och bibliotek. Här finns även badrummet placerat. En trappa leder dig upp till övervåningen som idag består av ett stort allrum samt ett sovrum och ett större förråd.

Gästhuset om ca 75 m² är även detta byggt i två plan. En hall leder vidare in i köket till vänster och till höger ligger det stora härliga vardagsrummet med en magnifik öppen spis. Ytterligare ett rum ligger innanför köket. En trappa upp finner man ett stort och modernt badrum samt ett härligt ljust sovrum. Badrummet renoverades på 90-talet med golvvärme, wc och dusch och plats för badkar. 

Öppna spisar och kakelugnar är genomgående i båda husen och de flesta fungerar men behöver sotas. Båda husen är i behov av renovering. 

För den som vill ha hästar finns det stallplatser för upp till tre hästar idag. Den större stallbyggnaden rymmer två hästar och det lilla charmiga stallet, som tidigare var hönshus, har plats för en häst. På baksidan av det större stallet finns både foderförvaring och vedförråd. 

Nere vid infarten finns dessutom ett varmgarage med plats för två bilar, snickarbänk och separata förråd.

Fastigheten har kommunalt vatten och avlopp och kommer att besiktigas den 23/11. Pendlingsavståndet till Norrtälje är ca 30 min och till Stockholm ca 1,5 timme. Norrtälje som ofta kallas Roslagens huvudstad, är en idyllisk liten skärgårdsstad. I stadskärnan finns ett stort utbud butiker, krogar, kaféer, evenemang och museer att besöka året runt.

Välkommen på visning!

Irina Bruzelius
Fastighetsmäklare Irina Bruzelius 070-551 72 88

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Storängsvägen 8 - Skebobruk
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00