Sjötomt i söder mot Saxarfjärden

Ljuvligt bryggliv mot fjärden med sjöstuga, klippor, gästhus, bodar och en lättskött naturtomt. Barnvänlig strandlinje och dykdjup från bryggan. Ombonat hus med eldstäder, dusch och toa. Waxholmsbåt angör Ekholmens gemensamma brygga året om. En pärla med tillgängligt läge för flitigt nyttjande. Välkomna.

Vyn är mäktig över fjärden
Brygga, sjöstuga och huvudbyggnad
Ljuvligt bryggliv hela dagen
Alla bilder

Ekholmen - Österåker

Pris/bud
6 150 000 kr
Om Ekholmen i Saxarfjärden


Ta Waxholmsbåten från Strömkajen via Vaxholm och ut till Ekholmen. Skärgårdslivet är ljuvligt alla årstiderna och tillgängligheten med skärgårdsbåtarna är mycket bra. Från tomten njuter man av den bästa av utsikter. Ett livfullt skådespel av fritidsbåtar på sin väg ut och in i skärgården via Furusundsleden. Detta är en plats att nyttja hela året och fiber finns installerat och klart. 

Ekholmen är en mycket tillgänglig, trivsam och välskött ö med cirka 25 fastigheter, varav de flesta är strandtomter. På ön finns gemensamma stigar i mitten tillsammans med en midsommaräng och dansbana. Här arrangeras det gemensamt midsommarfirande för både stora och små. Vid ångbåtsbryggan finns ett litet vänthus. Tack vare trafik med Waxholmsbåten året om, samt tillgång till vatten på vintern, är det självklart att man nyttjar denna pärla hela året. 

Brygga, klippor och strand


Väl förtöjd vid brygganläggningen möts du av ett stort soldäck (bytt 2020) ca 65 kvm och vackra klippor intill. Här hänger man hela dagarna och njuter av bad- och båtlivet. Även en barnvänlig strand finns intill och självklart är det segelbåtsdjup mot bryggan. Sjöstugan ca 10 kvm byggd 1997 vid bryggan är inredd som en trivsam sovstuga. Skulle kunna gå att göra om till bastu med en badtunna intill på däcket. Plats för kajak/jolle har anordnats bredvid sjöstugan. Här bor man verkligen Sjönära.

Från huset har du utsikt över fjärden


Med några korta kliv är man uppe vid bostadsplatån. Runt om finns fina stensättningar och gröna sköna ytor med perenna växter. Tomten är tämligen lättskött och välgallrad från stora träd. Huvudbyggnaden tornar upp sig och en trappa leder upp till altanen och entrén. Under altanen har man bra förvaring och ingång till källardelen. Huset är trivsamt planerat med vardagsrum i söder med stora fönster mot vattnet. I den murade eldstaden är en braskassett installerad. Ett sovrum med plats för dubbelsäng. I vardagsrummet kan man som idag inreda med stor bäddbar soffa. Ett väl tilltaget kök med matplats med den bästa utsikten över fjärden. En ljuvlig plats att njuta av skådespelet från. I köket finns även vedspis för ruggiga höst- och vinterdagar. Köket har full maskinell utrusning och egen utgång till morgonkaffet på trappan.


Ett invändigt trapphus leder ner till det källarutrymmet med separat toarum med cinderellatoalett. I utrymmet finns tvättställ, tvättmaskin och duschkabin samt egen entré ut på tomten.

Bakom huvudbyggnaden finns en öppen yta mellan två förrådsbyggnader och det fina gästhuset ca 15 kvm byggt 1997 med egen altan. I gästhuset kan vännerna sköta sig själva. Isolerat och el finns indraget. Tomtens baksida är en mycket välskött skogsbacke upp mot den allmänna stigen till ångbåtsbryggan. Båtplats och parkering ordnar man smidigast på fastlandet innanför Ekholmen - då blir båtresan bara 10 minuter. 

2 st nya bojstenar är utlagda (natursten, 1600 kg vardera). Segelbåtar upp till 10 ton ligger utmärkt på svaj. Nyinstallerad 200 liters varmvattenberedare. Ny vedbod/skjul är uppfört för några år sedan och man är från tomten självförsörjande på ved. Ny slamavskiljare nedgrävd för några år sedan efter konsultation med Österåker Kommun. Idag tar slamkistan emot avlopp från köket enkom. Slamkistan är sedan kopplat till en större ny stenkista som fungerar som infiltration. En anslutning för duschavlopp är förberedd vid slamavskiljaren. 

Läge som inbjuder till aktiviteter


Fastigheten ligger utanför detaljplan. Dvs man måste ansöka om ny, till och utbyggnad i varje enskilt fall och strandskyddsdispens krävs. Goda förutsättningar finns att utveckla fastigheten. Tomten är i anspråk tagen och kring befintlig bebyggelse brukar man från kommunen vara generös. 

Ön och området inbjuder till många aktiviteter. Ta ett dopp vid klippan eller hoppa från bryggan. Ta en tur med båten för att fiska eller besöka någon av skärgårdens härliga krogar eller utflyktsmål. Inom 20 minuter når man Vaxholm med fullständig service, Linanäs på Ljusterö med affär, bageri, krogar och sjömack, Grinda värdshus med gästhamn och värdshus eller Dyvik med sjömack och en liten affär. Det är ett kort avstånd till fastlandet för långa promenader eller hämta gäster.

Välkomna till Ekholmen 1:14. 

Tom Kallstenius
Fastighetsmäklare Tom Kallstenius 070-753 48 12
Ekholmen 20 - Åkersberga
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00